top of page
LOVRENCEVO-I-SAKRALNA-RUTA-PO-BANOVINI_p
Turistička ruta “Lovrenčevo i sakralna ruta po Banovini” logo
Turistička Agencija Euroturist - logo
 Turistička zajednica Grada Petrinje - logo
HTZ - logo

Program izleta - 4. dan

Doručak. Odlazak u Gore - posjet Župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije koju su gradili Templari u 13.st. Nastavak putovanja u Topusko, obilazak mjesta s ostacima cistercitskog samostana iz 13. stoljeća. Slobodno vrijeme za osobne programe, preporuka kupanje u bazenima. Ručak. Povratak.

Župna crkva Uznesenja Blažene djevice Marije

Ovo je jedna od najstarijih crkava na području čitave Zagrebačke nadbiskupije. Nalazi se u selu Gora, nekoliko kilometara udaljenom od Petrinje.
Crkvu su izgradili templari u 13. stoljeću (1201. god.).
Današnja crkva obnovljena je i izgrađena 2013. godine kao vjerna replika originalne crkve iz 13. st. koja u potpunosti nosi obilježja romaničke i gotičke arhitekture. Kako je kroz stoljeća pohode brojni hodočasnici, 2013. je proglašena Marijanskim svetištem.


Brojne su i pomalo tajanstvene priče koje se vezuju uz templarski red. Ono što je sigurno je da su imali zadatak osigurati nesmetan prolaz hodočasnika u Svetu Zemlju gradeći sigurna odmorišta za hodočasnike. Red je osnovan početkom 12. stoljeća u Francuskoj kao vojnički red koji je za svoje postupke bio odgovoran isključivo papi. Jedna od njihovih osnovnih djelatnosti, zbog koje su vrlo brzo postali jako moćni, bilo je bankarstvo. U 13. stoljeću su prognani iz Francuske i od tud su se raširili diljem Europe, a među zemljama u koje su odlazili nalazila se i Hrvatska. U Hrvatskoj je templarski red bio jako moćan. U jednom trenutku njihovog djelovanja na ovim prostorima imali su u svom posjedu
 gotovo 2/3 teritorija današnje Hrvatske. Središte u Gori je bilo jedno od važnijih središta na putu od Mađarske prema moru, a templari perceptorata Gora su izgradili i morsku luku Senj.

Ostaci cistercitske opatije u Topuskom

Ostaci cistercitskog opatije u Topuskom

Četrdesetak kilometara od Petrinje, u gradiću Topusko, poznatom po ljekovitim i termalnim izvorima, smjestila se i ova sakralna znamenitost.
Radi se o kompleksu cistercitske opatije koji je bio izgrađen tijekom 13. stoljeća.

Uslijed višestoljetnih devastacija, došlo je do velikog narušavanja izgleda same opatije, tako da se danas mogu vidjeti tek ostaci kao što su npr. Ostaci jarka u obliku jezerca ili udubine s lijepim perivojem, zemljanog nasipa oko samostana koji ne nastao u 16. stoljeću.
Također, najdominantniji ostatak je portal, odnosno ulaz koji je bio dio Samostanske crkve Bl. Djevice Marije.


Crkva je bila jedna od najdominantnijih građevina tog vremena čemu svjedoči i veličina portala koji se već godinama sanira i obnavlja. Na portalu su vidljivi elementi gotičke gradnje kojoj je crkva pripadala.

Početna

Turistička ruta
“Lovrenčevo i sakralna
ruta po Banovini”

1.dan

Polazak u smjeru Petrinje uz usputna zaustavljanja po potrebi

2.dan

Blagdan sv. Lovre;
sudjelovanje u cjelodnevnom programu

3.dan

Obilazak sakralnih objekata; Hrvatski Čuntić; Hrastovica; Petrinja;

LOVRENCEVO-I-SAKRALNA-RUTA-PO-BANOVINI_k

Turistička ruta je sufinancirana sredstvima Hrvatske turističke zajednice sukladno uvjetima i kriterijima Javnog poziva za dodjelu potpora programima destinacijskih menadžment kompanija u 2019. godini.

Kontakt informacije:

Turistička Agencija Euroturist; Copyright ©
 euroturistsk@gmail.com |  +385 99 230 9370, +385 99 8077 296
www.euroturist-petrinja.net

ZAKON O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA | OPĆI UVIJETI TURISTIČKE AGENCIJE EUROTURIST

  • Facebook
bottom of page