top of page
LOVRENCEVO-I-SAKRALNA-RUTA-PO-BANOVINI_p
Lovrenčevo i sakralna ruta po Banovini - logo
Turistička Agencija Euroturist - logo
Turistička zajednica Grada Petrinje  - logo
HTZ - logo

Program izleta - 2. dan

Doručak, sudjelovanje u cjelodnevnom programu povodom blagdana sv. Lovre, zaštitnika grada Petrinje na Strossmayerovom šetalištu od 9 do 21 sat (Predstavljanje narodne baštine petrinjskoga kraja (štandovi s domaćim proizvodima, rukotvorinama i suvenirima), svečana procesija, sveta misa -  župna crkva sv. Lovre, vožnja turističkim vlakićem, glazbeno-zabavni program u paviljonu (kulturno – umjetnička društva i folklorni ansambli, programi za djecu, glazbeni sastavi, pjevačka društva). Odlazak na ručak u 14 sati u jedan od ugostiteljskih objekata u Petrinji. Navečer slobodno vrijeme za osobne programe uz preporuku odlaska na koncert estradnog umjetnika na Trg hrvatskih branitelja. Večera. Noćenje.

Blagdan svetog Lovre

Centralna manifestacija proslave blagdana sv. Lovre, zaštitnika Petrinje smještena je u park ispred župne crkve sv. Lovre.
Osim Svete Mise, kao sakralnog dijela programa, u sklopu manifestacije se u prostoru parka ispred crkve događaju razne kulturne priredbe, ali se može probati i petrinjske specijalitete koje na svojim štandovima nude domaći OPG-ovi, kao što se može kupiti i različite rukotvorine i suvenire domaćih proizvođača.

Park u kojem se sve događa nosi naziv Strossmayerovo šetalište i jedan je od najljepših parkova u kontinentalnom djelu Hrvatske.
Park u sebi skriva mnoge zanimljivosti između kojih svakako treba spomenuti velebne lipe zasađene još u doba Napoleona, predivnu fontanu koja je bila prvi javni spomenik grada i koja na sebi ima figure kornjače s golim dječakom koje su rad kipara Ferde Ćusa, meteorološki stup, središnji paviljon.

Izvorna crkva sv. Lovre je izgrađena 1780. godine kao dominantan objekt na trgu na kojem je bila smještena. Crkva je građena pod patronatom Marije Terezije i Austrougarske. Iako je spomenik nulte kategorije u Domovinskom ratu crkva je bila do temelja srušena, ali je nakon rata ponovno sagrađena prema izvornim nacrtima. Pri tome se pazilo da sve arhitektonske dekoracije na novoj crkvi u potpunosti odgovaraju izvornom objektu.

Početna

Turistička ruta
“Lovrenčevo i sakralna
ruta po Banovini”

1.dan

Polazak u smjeru Petrinje uz usputna zaustavljanja po potrebi

3.dan

Obilazak sakralnih objekata; Hrvatski Čuntić; Hrastovica; Petrinja;

4.dan

Posjet Župnoj crkvi
Uznesenja Blažene
djevice Marije

LOVRENCEVO-I-SAKRALNA-RUTA-PO-BANOVINI_k

Turistička ruta je sufinancirana sredstvima Hrvatske turističke zajednice sukladno uvjetima i kriterijima Javnog poziva za dodjelu potpora programima destinacijskih menadžment kompanija u 2019. godini.

Kontakt informacije:

Turistička Agencija Euroturist; Copyright ©
 euroturistsk@gmail.com |  +385 99 230 9370, +385 99 8077 296
www.euroturist-petrinja.net

ZAKON O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA | OPĆI UVIJETI TURISTIČKE AGENCIJE EUROTURIST

  • Facebook
bottom of page